Last van ongedierte? U vindt alle informatie in onze ongedierte-index

Vraag Een Offerte Aan

Eiken processierups bestrijden

De vlinder heet eikenprocessierupsvlinder. De larve is een bladvretende rups die zoals de naam al zegt vooral op eiken voorkomt. De eitjes van de rups komen uit in het voorjaar, zodra de eerste jonge eikenbladeren tevoorschijn komen. In Nederland en Vlaanderen ontwikkelt de rups zich af en toe in zulke grote aantallen dat van een plaag gesproken kan worden.

De processierups zit vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in eikenlanen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen.

Eikenprocessierups

Vanaf 2020 werken wij onder andere met een bestrijdingsmethode die al jaren succesvol in Spanje wordt toegepast, samen met onze leverancier hebben wij vrijstelling voor een gecontroleerde bestrijding voor een flink aantal bomen welke besmet zijn met de eikenprocessierups.

Middels deze veilige methode worden de bomen vanaf de schorszijde met een biologisch middel in de sapstroom geïnjecteerd, dit middel heeft tevens een lange  nawerking waardoor het een eikenprocessierups-seizoen lang is voorzien van een goede bescherming.

Het is een zeer effectieve toepassing welke de boom minimaal belast (Boorgaatjes van 6 mm) en zorg kan dragen voor minder negatieve neveneffecten, daarnaast zullen wij de zuigmethodiek blijven inzetten met name in die gebieden die niet behandeld zijn of welke niet aanmerking zijn gekomen voor overige bestrijdingsmethodieken.

Eikenprocessierups bestrijden

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord of stuur een mail naar ons!

Wespen en bijen bestrijden

Koningin overwinterd en legt rond april haar eitjes waaruit rond mei de werksters (onvruchtbare vrouwtjes) komen deze helpen met het bouwen van een groter nest waar rond augustus/september de mannetjes en de nieuwe generatie koninginnen komen.

Kenmerkend is de geel/zwarte achterlijf en 2 paar vleugels, wespen leven koloniaal, een nest kan wel uit 5000 exemplaren bestaan!

De bij ons meest voorkomende soorten zijn:

  • De gewone wesp
  • Duitse wesp
  • Hoornaar
  • Saksische wesp (wordt nog af en toe waargenomen)

Vaak worden bijen en hommels in één adem genoemd met wespen ze behoren wel tot de zelfde orde maar ze worden alleen bij hinderlijke overlast bestreden.

Hommel koloniën kunnen uit ca enkele tientallen tot 500 exmplaren bestaan. In tegenstelling tot Hommels en Wespen zullen Bijen koloniën overwinteren in b.v een kast met het gehele volk met uitzondering van de mannetjes, Bijen koninginnen kunnen tot ca 4 á 5 jaar oud worden, als de jonge koninginnen een eigen volk hebben verlaten de oude koninginnen met een afgezwakt volk het nest.

wespen-bestrijden

Schadelijkheid

Als Wespen zich enigszins in het nauw gedreven voelen of als hun nest wordt bedreigd steken ze, Hommels daarentegen steken zeldzaam, Bijen kunnen ook venijnig steken.

Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor, deze mensen dienen direct na een steek een arts te raadplegen, mensen die worden gestoken kunnen het beste een anti-histamine-zalf aanbrengen op de gestoken plek.

Bestrijden

Wespen worden bestreden indien ze hinderlijk zijn of gevaar in de omgeving kunnen opleveren (allergie), nestopeningen worden behandeld met een professioneel stuifpoeder dit heeft een lange nawerking wat als voordeel heeft dat eventuele wespen van een andere kolonie ook worden bestreden wanneer hun in aanraking zullen komen met dit poeder.

LET OP: NOOIT uitvliegopeningen dicht maken!!

Ook voor het bedrijfsmatig wespen en aanverwante soorten bestrijden is een vakbekwaamheids diploma vereist.

Houtworm / Boktor bestrijden

Enkele houtaantastende soorten zijn o.a:

  • Nathoutboorders (Bastkever, Ambrosiakever, Veranderlijke -Boktor)
  • Drooghoutboorders (Huisboktor, Houtwormkever, Grote houtwormkever, Spinthoutkever, Heipaalkever)

Deze laatste kunnen grote schade veroorzaken aan onbehandelde houten delen, denk daarbij aan dragende constructies van uw woning, garage of schuur. Wanneer u fijn boormeel of gaatjes in uw houten constructie aantreft wees dan alert en vraag de expert om de houten delen te inspecteren op houtaantasters.